08.05.2023
Kennis
Tips
Leestijd: 3 min

Waar moet je op letten bij een laadpaal en de installatie?

Home / Blog

Bij de zoektocht naar de perfecte laadpaal word je gebombardeerd met terminologie en vakjargon. In deze blog leggen wij uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een laadpaal. En waar de valkuilen liggen.

De laadpaal en de functies

 • Het uiterlijk
  Er zijn twee soorten laadpalen voor AC laden: op de muur en op een laadpaal. Omdat een laadoplossing, of deze nu op de muur of op een paal zit, opvalt, is het belangrijk naar het uiterlijk te kijken. Bijna alle laders hebben een kunststof behuizing. Deze behuizing is leverbaar in veel verschillende kleuren.
 • Snelheid van het laden
  In alle elektrische auto’s zit de omvormer van AC en DC stroom. Er kan maximaal met de snelheid van de omvormer worden geladen; dit is meestal 11 kW per uur, maar verschilt per automerk. Daarnaast is de laadsnelheid afhankelijk van de aansluiting in de meterkast. Heb je een 1-fase stroomaansluiting? Dan laad je minder snel en minder efficiënt dan wanneer je een 3-fase aansluiting hebt. Autoladen.nl kan, tegen meerprijs, een meterkast aanpassen naar een 3-fase stroomaansluiting.
 • Laadkabel aan de laadpaal of los
  Bij de aanschaf van een laadpunt kan je ervoor kiezen om een vaste laadkabel te nemen. De laadkabel zit dan aan het laadstation vast. Het is dan wel belangrijk dat de afstand van het laadpunt tot je auto niet te lang is. Onze tip? Kies voor een extra lang snoer.
 • Load balancing
  Bij het aanschaffen van een laadpaal voor thuis, is het belangrijk om stil te staan bij het verbruik in huis. De laadpaal verbruikt namelijk ook veel stroom waardoor het nogal ‘druk’ kan worden op het stroomnetwerk. Load balancing is een techniek die hier balans in aanbrengt en ervoor zorgt dat er nooit overbelasting is.
 • Kosten verrekenen met je werkgever
  Met een backoffice software kan worden bijgehouden hoeveel kW de auto heeft verbruikt. Deze software verrekent iedere maand aan het einde van de maand de kosten met de werkgever en werknemer.
 • De installatie
  De installatie van een laadpaal is gecompliceerd en per situatie verschillend. Daarom is complete informatie noodzakelijk om de precieze kosten voor installatie te berekenen en een offerte op te stellen.

  Het belangrijkste wanneer je een laadpaal aanschaft? Neem contact op en laat je informeren door onze experts.