08.05.2023
Kennis
Tips
Leestijd: 2 min

AC en DC laders

Home / Blog

In het elektrisch rijden zijn twee soorten stroom die ‘getankt’ kunnen worden: AC (Alternating Currents, ook wel wisselstroom) en DC (Direct Current, ook wel gelijkstroom) stroom.

AC laden

De standaard laadpaal ‘tankt’ AC stroom naar de elektrische auto. Thuis laden gaat bijna altijd via AC stroom. In alle elektrische auto’s wordt de stroom omgezet door een omvormer in DC stroom. Deze omzetting is nodig om stroom op te slaan in de accu. De omvormer zet dus de AC stroom om in DC stroom.

Elke elektrische auto heeft een maximale omvormsnelheid. Deze bepaalt met welke snelheid een auto geladen kan worden.

DC laden

Het verschil tussen AC en DC laden zit in de converter. Als de converter in de paal zit, ‘tank’ je DC stroom. In de praktijk betekent dit dat de stroom direct kan worden opgeslagen in de accu van de paal en de converter in de auto niet nodig is.

Het verschil in laden: AC en DC

Met de razendsnelle opkomst van de elektrische auto’s zien we het aantal laadpalen in Nederland hard groeien. Er zijn meer AC laders beschikbaar dan DC laders. AC laders zijn er tot maximaal 22 kW per uur, DC laders kunnen tot 300 kW per uur laden. Je bent dan veel sneller weer op weg. Maar laden bij een DC stroompunt is ook duurder.

Wat is beter voor je auto: AC of DC laden?

Het maakt voor je auto geen verschil of je AC of DC laadt. Het is een fabel dat snelladen slecht is voor de accu of range van de auto. In iedere laadpaal én in de auto zitten veiligheidssystemen om te voorkomen dat er iets mis kan gaan met de accu.