05.08.2024
Tips
Leestijd: 3 min

Subsidie laadpaal zakelijk

Zakelijk / Blog

Er komt een nieuwe subsidie aan! De Nederlandse overheid heeft de SPRILA subsidieregeling gecreëerd en is bedoeld voor ondernemers die op hun eigen of gehuurd terrein laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen willen aanleggen. Dit helpt ondernemend Nederland op weg naar uitstootvrij vervoer in 2050!

 

 

Wat is de SPRILA-subsidie?

De subsidieregeling SPRILA is voor ondernemers die willen investeren in laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op eigen of gehuurd terrein. Het gaat dus om Private Laadinfrastructuur bij bedrijven. Deze subsidie komt vanuit de Nederlandse Overheid om zo het elektrisch rijden te bevorderen en dus te versnellen.

De subsidieregeling SPRILA bestaat uit twee onderdelen: Aanschaf en Advies. Dit zijn twee subsidies die op elkaar aansluiten en onder hetzelfde totaalbudget vallen. Het totaalbudget bestaat uit verschillende activiteiten. Zo is voor de activiteit Advies voor aanleg van laadinfrastructuur voor AC-laadstations 17.900.000 beschikbaar.

Op de site van de rvo worden deze activiteiten en het beschikbare budget verder weergegeven.

 

Aanvraagperiode

De startdatum is: dinsdag 24 september 2024 09:00

De einddatum is: dinsdag 31 december 2024 12:00

 

U kunt voor deze subsidieregeling een webinair volgen voor verdere toelichting. Hier vertellen wij in het eind van onze blog meer over.

 

Voor wie is SPRILA?

Deze regeling is bedoeld voor ondernemers met een KVK-inschrijving die in Nederland gevestigd zijn. De regeling is er ook voor ondernemers van samenwerkingsverbanden en concessiehouders van het OV (Openbaar Vervoer).

 

Waarvoor krijgt u subsidie?

U krijgt subsidie voor een deel van de kosten voor de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en de aanleg hiervan. Deze laadinfrastructuur wordt geplaatst op uw terrein of het terrein dat u huurt, en dat niet te allen tijde publiek toegankelijk is.

 

De laadinfrastructuur bestaat uit:

  • de basislaadinfrastructuur, inclusief de hoofdaansluiting en de bekabeling;
  • een of meer DC-laadstations met een vermogen vanaf 20 kW met minimaal één laadpunt;
  • en/of een of meer AC-laadstations met een vermogen van minimaal 11 kW met samen minimaal 4 laadpunten;
  • en/of een of meer AC-laadstations met een vermogen vanaf 43 kW.

Alleen concessiehouders van openbaar vervoer kunnen ook subsidie aanvragen voor laadstations vanaf een vermogen van 600 kW.

 

Hoeveel subsidie?

Het subsidiebedrag kan aanzienlijk variëren, dit is afhankelijk van het type en het vermogen van de laadinfrastructuur die aangelegd gaat worden. De subsidie per aanvrager is maximaal €350.000 per kalenderjaar. Het rvo biedt een rekentool aan om de hoogte van de subsidie voor u te berekenen.

Voorwaarden

  • U bent ondernemer of concessiehouder van OV
  • U heeft een KVK-inschrijving
  • Uw bedrijf is gevestigd in Nederland
  • U plaatst de laadinfrastructuur op uw eigen terrein of op terrein dat u huurt
  • U rond de plaatsing van de laadinfrastructuur af binnen maximaal 24 maanden. Dit gaat in op het moment dat de overheid de subsidie aan u verleend.

 

Schrijf u nu in voor het Webinair van RVO

Op dinsdag 3 september 2024 van 10:00 – 11:30 vindt het Webinair Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) plaats.

U kunt zich via de volgende link van het RVO aanmelden: Webinair RVO | SPRILA