17.06.2024
Kennis
Tips
Leestijd: 5 min

HBE’s: Wat zijn het en hoe kunt u ervan profiteren?

Home / Blog

In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, spelen HBE’s een grote rol voor ondernemers. Deze certificaten zijn een marktmechanisme om duurzaam vervoer te bevorderen. In onze blog vindt u alle informatie over Hernieuwbare Brandstof Eenheden terug.

Wat zijn HBE's?

Om te beginnen: wat zijn HBE’s? HBE staat voor de afkorting Hernieuwbare Brandstof Eenheden. Dit zijn certificaten die verkregen kunnen worden door het leveren van hernieuwbare energie aan elektrische voertuigen. Deze certificaten zijn verhandelbaar voor bedrijven die elektriciteit leveren aan het vervoer. Iedere Giga Joule (=278 kWh) levert jou als bedrijf een HBE certificaat op.

Voor het verkrijgen van een HBE dient er op uw locatie voor 278 kWh geladen te zijn. Dit wordt per jaar bekeken. Overigens hoeven dit niet persé uw eigen elektrische voertuigen te zijn. De registratie vindt plaats via de laadpalen die u hebt. Deze registreren het vermogen aan elektriciteit wat geladen is.

Hoe kunt u ervan profiteren?

Zoals u hierboven hebt kunnen lezen dient er veel elektriciteit geleverd te worden aan elektrische voortuigen om een HBE certificaat te verkrijgen. Heeft u elektrische vrachtwagens die geladen moeten worden dan kan u al in aanmerking komen om een HBE certificaat te ontvangen. Waarom zou u dit certificaat willen en hoe is het te verhandelen?

Waarom dit certificaat?

Het levert subsidies en belastingvoordelen op. Overheden stimuleren duurzaamheid door subsidies en belastingvoordelen te bieden aan bedrijven die investeren in hernieuwbare energie. Door HBE’s te genereren, kunnen bedrijven profiteren van deze financiële prikkels.

Verder wordt er een extra inkomstenstroom gecreëerd. HBE’s kunnen verhandeld worden op de markt. Deze HBE’s worden gekocht door brandstofleveranciers. Vanuit de overheid wordt verplicht om brandstofleveranciers gedeeltelijk duurzame brandstoffen te leveren OF om HBE’s in te kopen. De HBE’s hebben een marktwaarde waar zij voor verhandeld worden.

Ook kan dit uw reputatie en klantvraag verhogen. Duurzaamheid wordt ook voor consumenten steeds belangrijker. Bedrijven die HBE’s genereren kunnen hun reputatie verbeteren op gebied van duurzaamheid en hierdoor wordt het bedrijf aantrekkelijker voor klanten.

Tot slot kijkend naar de toekomst is de transitie naar duurzame energie onvermijdelijk. Bedrijven die nu investeren zijn beter voorbereid op de toekomstige veranderingen. Hoewel de initiële investering in hernieuwbare energiebronnen kosten met zich meebrengt, zijn de lange termijn voordelen veelbetekenend. Het heeft een positieve impact op uw bedrijf en op het milieu.

Door te elektrificeren en voldoende te laden via uw laadpalen kan u geld verdienen met het verhandelen van HBE’s!

Hoe zijn HBE’s te verhandelen?

Het HBE certificaat wordt verkocht tussen partijen die fossiele brandstof verkopen en bedrijven die emissievrij transport leveren. Deze partijen worden verplicht om ieder jaar HBE’s af te nemen bij bedrijven die HBE’s bezitten. Door de koopplicht zal een HBE altijd waarde behouden. Deze waarde is afhankelijk van de markt en kan dus variëren.

Het verkrijgen van HBE's

HBE’s worden vastgesteld door de Nederlandse Emissieautoriteit. Zij bepalen hoeveel Hernieuwbare Brandstofeenheden je kan krijgen. Dit wordt berekend op basis van de hoeveelheid emissievrij transport wat uw bedrijf geleverd heeft.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten energie:

Netstroom | Bij het gebruik van netstroom krijg je voor elke 277 kWh aan verbruikte energie een HBE.

Zelf opgewekte hernieuwbare energie | Heeft u bijvoorbeeld zonnepanelen? Of een andere methode om hernieuwbare energie op te wekken dan verdient u meer HBE’s. Hiermee beloont de overheid de zelfopgewekte energie van bedrijven. De opgewekte energie wordt direct geladen in de elektrische vrachtwagen. Ook met batterijen kan de energie opgeslagen worden en door hier vervolgens uw elektrische vrachtwagen te laden kan er HBE verdient worden.

Autoladen.nl adviseert

Wilt u gebruik gaan maken van het HBE systeem dan dienen uw laadoplossingen te voldoen aan een aantal eisen. Zo moet de laadpaal beschikken over een goede backoffice. Hier wordt de database opgesteld die gekoppeld is aan de laadpaal. Alles wordt geregistreerd en levert u een rapportage van uw energieverbruik.

De laadpaal dient slim te zijn, er dient per laadsessie inzicht gegeven te worden in het verbruik. Daarnaast dient er een MID in de laadpaal te zitten. Dit is in Nederland de Meetinstrumentenrichtlijn. De meting in de laadpaal dient nauwkeurig te zijn en om die nauwkeurigheid te garanderen wordt een MID-certificaat geleverd bij de daarvoor geschikte laadoplossingen.

Alle AC laders beschikken over een MID-gecertificeerde meter en ook bij een DC lader zal dit steeds meer toegepast worden. Een DC lader heeft vaak een groot vermogen waardoor u sneller kunt laden. Dit is interessant voor het snelladen van vrachtwagens e.d.

Conclusie

HBE’s zijn een krachtig instrument om duurzaamheid te bevorderen in de brandstofsector. Ze verbinden leveranciers, consumenten en het milieu op een innovatieve manier. Laten we blijven streven naar een groenere toekomst met HBE’s die ons inkomsten kunnen opleveren!🌿🚗⚡